İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLI?ŞI
tarafından yetkilendirilen kontrol ve sertifikasyon kuruluşları tarafından
verilen bir sertifikadır. Belgelendirme kapsamı; İTU Yaş Meyve ve Sebze, Tarla
Bitkileri, Kesme çiçek ve Süs Bitkileri, Fide ve Fidancılık,çay,Hayvancılık ve
Su ürünleridir. Günümüzde pek çok perakendeci ürün tedarik ettiği üreticilerden
ITU Belgesi talep etmeye başlamıştır.Yeni Hal yasasında da Organik Tarım ve İTU
sertifikalı ürünlere imtiyazlar tanınmaktadır. İTU bir zorunluluk olmamakla
beraber, pazarlamada rekabet gücünü artıran ve avantaj sağlayan bir sistemdir.
Diğer bir avantajı ise; ITU esaslarına göre üreticiler cazip desteklerden
yararlanabilmeleridir.
İyi Tarım Uygulamaları (İTU), gerek kaliteli ve verimli bir tarımsal üretim
gerekse güvenli gıda tüketimi açısından oldukça önemlidir. ?ÄTU ile
üreticilerimizin kazancı ve rekabet gücü artacağı gibi tüketicilerin sağlığı da
korunmuş olacaktır.
KARAR AŞAMASINDA RİSK DE?ŞERLENDİRMESİ YAPINIZ!...
İyi Tarım Uygulamaları, topraktan sofraya kadar uzanan bütün üretim ve pazarlama
aşamalarını kapsar. Karar vermeden önce üretim alanında daha önce yetiştirilen
ürün veya tarımsal faaliyetler bilinmeli, insan sağlığı ve çevreye olan etkileri
de?¡ğerlendirilmeli, kontrol altına alınamaya?¡cak riskler söz konusu ise bu
alanlar iyi Ta?¡rım Uygulamalarında kullanılmamalıdır.
Üreticiler, üretim kararını vermeden önce risk değerlendirilmesi yapmalıdır.
Risk değerlendirilmesi; toprak tipi, erozyon, taban suyu seviyesi ve kalitesi,
sürdürüle?¡bilir su kaynaklarının varlığı, arazinin ilk kullanımı, parazit ve
diğer asalaklarla bu?¡laşık olması ve bitişik alanlara etkisi göz önünde
tutularak yapılmalıdır. Toprak sağlığının korunması, tarım ilaçlarına
ba?¡ğımlılığın azaltılması ve bitki sağlığının maksimum düzeyde sağlanabilmesi
için dönüşümlü üretim yapmalıdır.
ÜRETİME BAŞLAMADAN ?ûNCE YETKİLİ KURULUŞLARA BAŞVURUNUZ!...
İyi Tarım yapmaya karar verdikten sonra gerekli prosedürü yerine getirmek
üzere yapılacak ilk iş, İTU konusunda yetkilendirilmiş kuruluşlara başvurarak
üretim sürecinin kayıt altına alınmasını sağlamaktır.
İZLENEBİLİRLİK VE KAYIT TUTMA, ÜRÜNÜN BELGELENMESİ İçİN ŞARTTIR!...
Üretim sırasında yapılan bütün işlemler çiftçiler tarafından kayıt altına
alınmalı ve daha sonra yapılacak kontroller için saklı tu?¡tulmalıdır. Bu
kayıtlarda; ürün çeşidi, ürünün bulunduğu coğrafi bölge, gübre uygulama zamanı,
uygulama nedeni, tek?¡nik izin, kullanılan kimyasalın ticaret ismi ve miktarı,
uygulama aleti, operatörün is?¡mi ve uygulama zamanından kaç gün sonra hasat
yapılması gerektiği, sulama zamanı, yöntemi ve miktarı gibi bilgileri
içermelidir.
ÜRETİMDE DİKKAT EDİLECEK TEMEL HUSUSLAR
Toprağın işlenmesinde, erozyonu azaltacak ve toprağın fiziksel yapısını
koruyacak teknikler kullanılmalı.
Seçilen çeşitler virüsten ari, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olmalı.
Sertifikalı tohum, fide veya fidan kullanılmalı.
Uygun zamanda ve miktarda gübre kullanımı için toprak analizleri yılda en az bir
defa, yaprak analizleri ihtiyaç duyulduğunda yaptırılmalı. Gübreleme, toprak
yapısına göre hangi gübrenin uygun olduğunu belirledikten sonra, bitkinin
ihtiyaç duyduğu miktarda ve zamanda yapılmalıdır.
Sulama, gübreleme, ilaçlama, pestisit kullanımı ve diğer bütün uygulamalarla
ilgili işlemleri kayıt altına alınız,
Su kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirilebilecek ve bitkinin ihtiyaç
duyacağı suyu temin edebilecek sulama sistemleri kurulmalı. Sulama için asla
atık su (kanalizasyon suyu) kullanılmamalıdır. Risk değerlendirme esaslarına
bakılarak, sulama suyu kaynağı yılda en az bir kez mikrobiyal, kimyasal ve
mineral kirleticiler bakımından analiz ettirilmeli.
Hastalık ve zararlılarla mücadele "Entegre Mücadele Teknik Talimatları"
doğrultusunda öncelikle kültürel tedbirler, mekanik mücadele, biyolojik mücadele
veya biyoteknik yöntemler uygulanmalı. Son çare olarak kimyasal mücadele
yapılmalıdır.
Bütün pestisit uygulamaları ile ilgili kayıtlar tutulmalı. Pestisit kalıntı
analizlerinin sıklığı, risk değerlendirmelerine göre yapılmalı. Maksimum kalıntı
limitlerinin aşılması durumunda ise bir acil eylem planı mevcut olmalıdır.
İşletmedeki olası atık ürünleri ve kirlilik kaynaklarını belirtiniz.
Hasat, hijyenik koşullarda yapılmalı.
Tarım işletmesindeki bütün olası atık ürünler (kağıt, karton, plastik, ürün
kalın?¡tısı, yağ, kaya yünü vb.) ile muhtemel kirlilik kaynakları (kimyasallar,
yağ, yakıt, ses, ışık kalıntı, paketleme evinden çıkan akıntılar)
belirtilmelidir.
Tarımsal kimyasalları kullanan, taşıyan ve uygulayan işçilere bu konuda eğitim
verilmeli; işletmede ilk yardım eğitimi alan kişiler bulunmalıdır.
Ürününüz, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yetkilendirilmiş kuruluşlar
tarafından İyi Tarım Ürünü Sertifikası ile belgelendirilir.
İTU ile üretilen ürünler tüketicinin daima tercih edeceği güvenilir gıdalardır.
çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması,
doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ile sürdürebilirlik ile gıda
güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan tarımsal üretim modeline iyi tarım
denir.
AMAçLAR
çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması
Doğal kaynakların korunması
Tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik
Gıda güvenliğinin sağlanmasıdır
|