FSSC 22000:2010 Gıda güvenliği Standardı
FSSC 22000 konusunda Denetim ve Belgelendirme hizmeti sunmaya başlamıştır.
FSSC 22000 Belgelendirme Başvuru Formu için lütfen Belgelendirme Sürecimizi
inceleyiniz...
FSSC 22000 Nedir?
Gıda Güvenliği Sertifikasyon Vakfı (The Foundation of Food Safety Certification
) tarafından yürütülmekte olan FSSC 22000, esasen ISO 22000:2005 ve PAS 220:2008
in bir kombinasyonudur ve özellikle gıda üretimi sektörüne yönelik olan ilk
global gıda güvenliği standardıdır.
FSSC Neden Geliştirildi?
ISO 22000, yayınlandığında Global Food Safety Initiative (GFSI) tarafından
gözden geçirilmiş ancak gıda üreticileri için gıda güvenliği konularını
kapsayacak ön koşul programlarını karşılamadığı görüldüğünden, kabul görmüş
standartlar listesine eklenmemiştir. Bu durum gıda üreticileri ve işleyicileri
ile ilgili gerekleri kapsayan ve ISO 22000 ile birilkte kullanabilecekleri bir
standart olan PAS 220:2008 in tasarlanmasına sebep olmuştur. GFSI programın
ikinci şartı, standardın tanımlı bir sahibinin olmasıydı. Bu program,
akreditasyon ve belgelendirme işlemlerinin yönetilmesi ve GFSI programı
tarafından tanınırlığın devamını sağlamakla yükümlü olan Foundation for Food
Safety Certification (FSSC) tarafından yürütülmektedir.
FSSC 22000 ?ûzellikleri ve İçeriği
FSSC 22000 gereklilikleri aşağıdaki ana başlıkları içermektedir:
Gıda üreticilerinin gıda güvenliği sistemleri gereklilikleri,
Belgelendirme firmaları hakkında gereklilikler,
FSSC 22000 akreditasyon kuralları
Paydaşlar için kurallar
Gıda üreticilerinin temelde tüm ISO 22000 ve PAS 220 standart gerekliliklerinin
uygulanması amaçlanmış ve bunlara ilave olarak bazı konu başlıklarına ayrıca
vurgulama yapılmıştır:
Yasal Düzenlemelere uyum ve takibi,
Müşteri gerekliliklerinin yerine getirilmesi
Verimli bir personel yönetimi sağlaması.
PAS 220(ISO 22002-1) içeriği ve konu başlıkları
Bu kılavuz ISO 22000 Gıda Güvenliği standardında geçen 7.2.3 maddesinin 10 alt
başlığını detaylandırmakla beraber bunlara ilave olarak son beş maddeyi
içermektedir:
Binaların yapısı ve yerleşimi çalışma alanı,
bina ve eklentilerinin yerleşimi Yardımcı tesisler
hava, su, enerji Atık ve kanalizasyon gibi destek hizmetleri Ekipman uygunluğu,
temizlik, önleyici bakım Satın alınan malzemelerin yönetimi,
çapraz bulaşmayı engellemek için önlemler
Temizlik ve sanitasyon Haşere kontrolü Personel hijyeni ve çalışan tesisleri
Yeniden işleme (rework) Ürün geri çağırma (recall) prosedürleri
Depolama Ürün tüketici bilgilendirilmesi
Gıda savunma, biyosavunma ve biyoterörizm
FSSC 22000
Belgelendirme Süreci
FSSC 22000 belgelendirme sürecinden geçmeyi planlayan işletmelerin izleyeceği
yol aşağıdaki gibi sıralandırılabilir.
ISO 22000 PAS 220 (ISO 22002-1) uygulanması
FSSC 22000 gıda güvenliği yönetim sisteminin anlaşılması ve uygulanması
İç denetim yapılması ve uygunsuzlukların kapatılması
Kurul tarafından onaylı belgelendirme kuruluşu seçimi ve doğru kapsamda
denetlenme(imzalı sözleşme)
Minor ve Major uygunsuzluklar ve düzeltici faaliyetleri Rapor ve
Belgenin onayı (FSSC logolu)
FSSC 22000 belgesinin geçerliliği ISO çıkışlı diğer kalite yönetim sistemlerinde
olduğu gibi 3 yıldır.
Ayrıca yıllık takip denetimleri planlanmakta ve 3 yılda bir belge yenilemesi
yapılmaktadır. ISO 22000 belgesine sahip işletmeler, ilave olarak PAS 220'ye
göre değerlendirilip (işletme büyüklüğüne göre yarım ya da bir gün denetim ile)
FSSC 22000 belgesi alabileceklerdir. |