Helal Gıda Nedir?
Helal gıda; çiftlikten çatala tümüyle İsl?óm?« kurallara uygun olarak hazırlanan
gıdayı ifade eder. Daha geniş bir açıklamayla Helal Gıda; bitkisel, hayvansal,
kimyasal yada mikrobiyal kaynaklı olsun, gıda ürünlerinin; hammadde, işlem
yardımcı maddeleri, bileşenleri, katkı maddeleri, işleme metodları, işletme
koşulları ve dahi ambalajlarının İsl?óm?« kurallara uygunluğunun ifadesidir.
Helal Gıda Kavramının Doğuşu
İsl?óm'dan önceki İlah?« Dinlerin tahrif olmamış hallerinde de helal gıda bahsinin
geçtiğini düşünecek olursak ki Kutsal Kitabımız Kur'an-ı Kerim'de bu yönde
birçok ayet vardır, helal gıda kavramının ilk insan ile birlikte varolduğunu
söylemek yanlış olmaz. Musevi'lerin tizlikle uyguladığı Koşer standartları ve
sertifikasyonu, tahrif olmuş Tevrat'ta da helal gıda konusunun önemli bir yeri
olduğunun işaretidir.
Osmanlı'da tahirdir damgasının kullanılmasından söz edilmesi -somut örnekleri
ile ilgili bilgi olmasa da- sertifikalandırma bağlamındaki uygulamaların ilki
olarak değerlendirilebilir. Osmanlı'daki bu çalışmaların temeli ise Peygamber
Efendimiz'in bizatihi uygulamalarına ve Hz. ?ûmer tarafından kurulan "Hisbe
Teşkilatı"na dayanmaktadır.
Buradan anlaşılacağı üzere helal gıda ; yeni doğmuş bir kavram olmaktan ziyade
ilk insandan günümüze kadar çeşitli şekillerde adlandırılıp uygulanan
sistemlerin bugünki karşılığıdır.
Günümüzde Helal Gıda
Helal gıda arayışının artması, helal gıda konusunun uluslararası düzeyde ele
alınmasına neden olmuştur. Bir taraftan uluslararası helal kodeksi çalışmaları
devam ederken diğer taraftan standardizasyon ve sertifikasyon ile ilgili
uygulamalar ve tartışmalar devam etmektedir. Bununla beraber çeşitli ülkeler
kendi içlerinde kamu/dernek (sivil toplum kuruşlu) faaliyeti şeklinde helal gıda
standardizasyonu ve sertifikasyonu çalışmalarını yürütmekte, uluslararası kalite
kuruluşları da sertifikasyon yapmaktadır.
HELAL SERTİFİKA NEDİR?
"HELAL GIDA DENETİM SERTİFİKASI" SADECE VE ?ûZELLİKLE BİR "HELAL SERTİFİKA"
MIDIR...?
"HELAL GIDA DENETİM SERTİFİKASI" için sadece "HELAL SERTİFİKA DEMEK"...!
Sertifikanın mahiyetini ifadede yetersiz kalacaktır...!
çünkü; "AKREDİTE BELGELENDİRME" nin "Sertifikalandırma Kriterleri"ne
bakıldığında Helal Gıda Sertifikası' nın sadece "helal - haram" ölçütlerinin
değil, "temizlik-hijyen" , "üretim" , "depolama" , ambalajlama" , "dağıtım" ,
"sağlık" , "beslenme" , "tedavi" gibi pek çok hususu kapsama alanına aldığı, bu
niteliğiyle İslami inanç esaslarının ve bütün insani ölçütlerin esas alındığı
görülecektir...
Bizim "Sertifikalama Programımız , "İslami ve insani" bütün esaslara dikkat
çeker: Bu esaslara uyabilmeleri için "üreticiler" e yardım eder, "tüketiciler" i
de bilinçlendirip zarara uğramamalarını ve çalışmalarını organize eder.
Ancak, tabii ki İslami İnanç kriterlerine hususen dikkat çekmekteyiz; çünkü
diğer kurallar uluslar arası standartlara bağlanmış, yasal metinlerle
desteklenmiş; ama İslami İnanç kuralları hususunda herhangi bir kriterler
denetimine riayet edildiği görülmemektedir. Ülkemizde ilk kez "Helal-Haram"
hudutlarına dikkat çeken ve tüketiciler birliğini, inanç değerlerine bağlı
olanları tüketim yapmak isteyenleri temsilen faaliyete geçmiş olmamızdan ötürü,
"Sertifikalandırma" nın "helal" bölümünün özellikle dikkat çekmesi normal de
olsa...
"HELAL GIDA DENETİM" Sertifikası"na sadece "helal sertifikası" denmesi doğru
olmaz.
Helal Gıda Denetim Sertifikası rekabet açısından sektörü nasıl etkiler?
İnananlar - inançlarının gereği Gıda ve İhtiyaç maddelerini arayıp bulma ve elde
etme bilincine ulaştıklarında, bir takım üreticilerin haksız rekabet ve kazanç
uğruna yapmış oldukları Gıda aldatmacasına elbette ki dur denilecektir. Bu
ülkede, üreticilerin sunduğu ürünlerin içinde hangi katkı maddelerinin olduğunu,
bu katkı maddelerinin inancımız bakımından nasıl bir mahiyet arz ettiğini
araştırmak sanırım hakkımızdır. İnanç değerlerimize uygun ürün imal edenler
elbette ki daha çok rağbet ve ilgi görecek, dolayısıyla satışları daha çok
artacaktır.
Helal Gıda Sertifikası, ürünleri, katkı maddelerini, hazırlama ve işleme
yöntemlerini, temizlik ve sağlık şartlarını, katı güvenlik kuralları içinde
denetleyen tarafsız bir bilir kişi hizmeti sunar.
Helal Gıda Sertifikası HACCP, ISO ve diğer kalite ve güvenlik standartlarına
uygun ve yeni teknolojilere, yeni katkı maddelerine adaptasyonu seri bir şekilde
takip edebilen, helal bilginin eğitimini almış kilit personel tarafından
denetimi gerçekleştirir.
Helal Gıda Sertifikası , Ürünün ve üreticinin Küresel İslam içinde tanınmasını
ve tanıtılmasını sağlar.
çeşitli ülkelerde açılan fuarlarda katılımına destek verir.
Helal Gıda Belgesi, Helal Kalite Sertifikası Helal Gıda Sertifikası nın tanımı
Müslüman toplulukların bulunduğu ülkelerde söz konusu sertifikaya ( Helal Gıda
Sertifikası ) sahip olmayan ürünlerin sunulmasının önünde pratik bir engel
teşkil etmeye devam etmekte olduğu için , ''Helal standardının kapsamına giren
gıda ve ve gıda dışı ürünlerde dünya pazarını hakimiyet sağlamak sizlerin
elinde, Bu ürünlerde hali hazırda 1,6 milyar insanın potansiyel olarak 'helal'
standardı kullanıcısı olacağı düşünüldüğü için, pek çok Müslüman ve Müslüman
olmayan ülke üreticisi ve ihracatçısı 'helal' etiketini elde etmek yoluna
gitmektedir. İhraç ürünlerimiz söz konusu sertifikanın ( Helal Gıda Sertifikası
) yokluğunda Müslüman tüketiciler nazarında geri plana düşebilmekte ve
ürünlerimizin helal olmadığı gibi bir yanlış algılama nedeniyle rekabet etmekte
zorlanmaktadır.
Birçok ürün için Helal ( Helal Gıda Sertifikası ) ya da Haram açıkça bellidir.
Ancak bazı ürünlerin helal olup olmadığı konusunda belirsizlik söz konusudur. Bu
tür ürünlerin helal ya da haram olarak sınıflandırılabilmesi için daha fazla
bilgiye ihtiyaç vardır.
Helal ( Helal Gıda Sertifikası ) olduğu açıkça belli olan gıdalar; ekmek, meyve,
su gibi.
Haram olduğu açıkça belli olan gıdalar; şarap, domuz eti, ölü hayvan eti gibi.
Helal ( Helal Gıda Sertifikası ) ya da haram olduğu açıkça belli olmayan
gıdalar. Bunlar, bazı yönleriyle helal, bazı yönleriyle haram olarak
değerlendirilebilecek özellikte olabilirler.
Helal Belgesi (Setifikası) için Aranan Şartlar
Helal sertifikası nın verilmesi için ürünün ham maddeden başlayarak mamül madde
aşamasına kadar bütün proseslerinin, ürün bileşiminde bulunan bütün maddelerin
ve katkı maddelerinin gerek menşei, gerek temin biçimi ve yolları, gerekse temin
kaynağı bakımından İslami kriterlere ve insani gereklere Helal sertifikası
şartlarına uygun olması gerekir.
- Ürünün paketleme malzemelerinin ve depolama şartlarının insani gereklere ve
İslami kriterlere uygun olması Helal sertifikası için önemli bir unsurdur.
- İyi üretim uygulamaları(GMP), iyi hijyen uygulamaları(GHP) ve HACCP şartlarını
sağlamalıdır.
Helal sertifikası için Gerek ürünün üretim aşamalarında, gerek ürün bileşiminde
yer alan bütün unsurlarda, gerekse ürün bileşimindeki her bir unsurun üründe bir
araya gelmesiyle oluşabilecek etkilerinde İslami kriterlere, insani gereklere,
sağlık ve temizlik şartlarına, beslenme bakımından gerekliliğe Helal sertifikası
için uygun vasıfları taşıması.
|