PAS 220 (ISO 22002-1) İçeriği ve Konu Başlıkları
Bu kılavuz ISO 22000 Gıda Güvenliği standardında geçen 7.2.3 maddesinin 10 alt
başlığını detaylandırmakla beraber bunlara ilave olarak son beş maddeyi
içermektedir:
● Binaların yapısı ve yerleşimi
● çalışma alanı, bina ve eklentilerinin yerleşimi
● Yardımcı tesisler -hava, su, enerji
● Atık ve kanalizasyon gibi destek hizmetleri
● Ekipman uygunluğu, temizlik, önleyici bakım
● Satın alınan malzemelerin yönetimi,
● çapraz bulaşmayı engellemek için önlemler
● Temizlik ve sanitasyon
● Haşere kontrolü
● Personel hijyeni ve çalışan tesisleri
● Yeniden işleme (rework)
● Ürün geri çağırma (recall) prosedürleri
● Depolama
● Ürün - tüketici bilgilendirilmesi
● Gıda savunma, biyosavunma ve biyoterörizm
BRC - Gıda Standardı
1998 yılında İngiliz Perakendeciler Birliği (BRC), endüstrideki ihtiyaçları göz
önünde bulundurarak, BRC Gıda Teknik Standardını geliştirdi. Standardın amacı
perakendecilerin çalıştığı kendi markası ile gıda üretimi yapan üreticileri
değerlendirmektir.
Standard, perakendecilerin ve gıda üretimi yapan marka sahiplerinin, güvenlik ve
kalite ile ilgili gerekli özeni göstermesi ve gıda üretim tesislerinde minimum
hijyen standardını sağlaması amacıyla oluşturulmuştur.Bu standarda uygunluğun
sağlanabilmesi için gıda endüstrisi (tedarikçiler) altı temel kriteri yönetim
sistemlerine adapte etmeleri gerekmektedir.
BRC Gıda Standardı;
● HACCP Sistemi,
● Kalite Yönetim Sistemi,
● Tesis çevre Standartları,
● Ürün Kontrolü,
● Süreç Kontrolü,
● Personel bölümlerinden oluşmaktadır.
BRC Gıda Standardı, gıda işlenmesini kategorize etmiş ve 6 başlık altında
inceleyip yayınlamıştır. Firmalar belgelendirme başvurusu yaparlarken bu
kategorileri inceleyip kendileri için uygun olan kategori üzerinden başvuru
yapmalıdırlar.
1. İşlenmemiş et ve balık ürünleri (Kırmızı ve beyaz et- balık, işlenmemiş et ve
balık ürünleri),
2. Üretim (Taze ve dondurulmuş meyve ve sebze),
3. Günlük Yiyecekler(süt ve süt ürünleri, yumurta),
4. Pişirilerek dondurulmuş, yemeğe yada pişirmeye hazır et ve balık ürünleri.
5. çevre koşullarına dayanıklı, ısı korumalı, paketli gıda ürünleri,
6. çevre koşullarına dayanıklı diğer gıda ürünleri (içecekler, unlu mamuller,
kurutulmuş gıdalar, hafif gıda ürünleri ve kahvaltı tahılları, sıvı ve katı
yağlar, gıda katkı maddeleri). http://www.fssc22000.com/en/page2.php?id=25 |